«Ηγέτης» και «Δάσκαλος», τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Το χρέος του μαθητή είναι να ξεπεράσει τον Δάσκαλο.
Το χρέος του Δασκάλου είναι να χαρεί για αυτό χωρίς ίχνος ανασφάλειας και παράλληλα να φροντίσει να εξελιχθεί μέσα από συνεχή Μαθητεία, ώστε να παραμείνει Δάσκαλος.
Και στην Μυστική Παράδοση, οι ρόλοι Δασκάλου και Μαθητή δεν είναι διακριτοί.

Ο μέσος άνθρωπος καταλήγει με καμιά δεκαριά ανθρώπους που θα τον θυμούνται όταν φύγει, φίλοι και συγγενείς.
Ο Δάσκαλος θα είναι μια ανάμνηση χιλιάδων ανθρώπων που θα έχουν μαθητεύσει πλάι του, ακόμη και αν δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ προσωπικά, ευγνωμονούντες.
Το βασικό όμως που θα πρέπει να θυμάται ο ίδιος για να μην βαδίσει στα μονοπάτια της Αλαζονείας είναι ότι Δάσκαλος δεν είναι το πρόσωπο που φέρει το όνομά του. Δάσκαλος είναι απλά ο φορέας της Διδασκαλίας, ή μάλλον των Διδασκαλιών των όσων προηγήθηκαν από αυτόν και του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα.

Αποστολή, καθήκον και τιμή για κάποιον που φέρει τους τίτλους “Δάσκαλος” και “Ηγέτης”, είναι να οδηγήσει την ομάδα των ανθρώπων για τους οποίους είναι υπεύθυνος στην Εξέλιξη. Και αυτό θα το κάνει εκπαιδεύοντας όχι μαθητές, αλλά δασκάλους, οδηγώντας όχι κοπάδι ατάκτων, αλλά ελεύθερους ανθρώπους.
Για να πάψεις να είσαι κομπάρσος και να παίξεις τον Πρώτο Ρόλο, πρέπει να τονώσεις το “ΕΓΩ”, σε σχέση με το “ΕΜΕΙΣ”… και τότε θα Ηγηθείς…
Για να είσαι όμως Ηγέτης, θα πρέπει να θυμάσαι πως αυτό το ενισχυμένο “Εγώ” είναι ο υπηρέτης του “Εμείς” όσων πιστεύουν σε εσένα …

Στην Ιστορία του Κόσμου, κάθε φωτεινός βασιλιάς, είχε και έναν σοφό δάσκαλο και σύμβουλο, ο Αλέξανδρος τον Αριστοτέλη, ο Αρθούρος τον Μέρλιν, ο Aragorn τον Gandalf (για τους λάτρεις των βιβλίων, τα βιβλία του J.R.R. Tolkien δεν είναι Μυθολογία. Είναι Ιστορία).
Στην Μυστική Παράδοση, ο Ηγέτης και ο Δάσκαλος είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο Ιανός, ο διπρόσωπος Φύλακας της Πύλης, με το ένα πρόσωπο να κοιτάζει στο Χθες και το άλλο στο Αύριο.
Πατώντας στο Σήμερα…
το κατώφλι των Δύο Κόσμων.
Και ο Δάσκαλος με την Φλόγα στην Ψυχή, διδάσκοντας μαθητές…
μαθητεύει σε Δασκάλους.

Για να ξεχωρίσεις από τους Πολλούς, θα πρέπει να μην λειτουργείς όπως οι πολλοί. Δεν μπορείς να βγεις «στον αφρό» με τους Ελάχιστους Εκλεκτούς, αν δεν αναταράξεις τα λιμνάζοντα νερά κάνοντας «κύματα».
Για να επιτύχεις σαν πρωταγωνιστής, θα πρέπει να είσαι σεναριογράφος, σκηνοθέτης αλλά και παραγωγός του Έργου της Ζωής σου.
Σε ό,τι και αν κάνεις στην ζωή σου, να αφήνεις το δικό σου αποτύπωμα…
τότε θα πάψεις να είσαι ο Ούτις (Κανένας) και θα γίνεις ο Οδυσσέας, καπετάνιος στο δικό σου σκαρί στο Ταξίδι που λέγεται Ζωή.

Το να έχεις ένα μεγάλο (long) όνομα, είναι κάτι που κληρονομείς από τους προγόνους σου.
Το να έχεις ένα Μεγάλο (great) όνομα, είναι κάτι που κληροδοτείς στους απογόνους σου.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν είσαι Επαγγελματίας σε ό,τι κάνεις, το Όνομά σου είναι και η Δύναμή σου.
H Δύναμη του brand name…

Ένας ανεμοστρόβιλος ξεκινά από ένα μελτέμι…
μια χιονοστιβάδα από ένα χαλίκι.
Μια επανάσταση από έναν και μόνον άνθρωπο…
η Αλλαγή από μία και μόνη ιδέα.
Αρκεί να γίνει Πράξη από τον σωστό άνθρωπο που θα σηκώσει το Λάβαρο της Επανάστασης για να ξεχυθεί η Θύελλα και η Καταιγίδα…
“Μια φορά και έναν καιρό”… έτσι ξεκινάνε τα παραμύθια.
“Κάθε φορά είναι καιρός”… έτσι ξεκινά η Ζωή.
Και έτσι γεννιούνται οι Μύθοι…

Be an inspirational Leader…
not a bossy Boss.
And then you will lead…

Ολόκληρο το άρθρο, μαζί με πολλά ακόμη, μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Η Φλόγα των Μυστών: Το Παιχνίδι της Δύναμης, Κανόνες και Νόμοι», βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις» με τα βιβλία μου.

©2004-2020 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.