Ισορροπία, το «κλειδί» της Δύναμης

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Στις Πολεμικές Τέχνες, όταν θέλουμε να εφαρμόσουμε μια επιθετική τεχνική σε έναν αντίπαλο, ξεκινάμε με το να του «σπάσουμε» πρώτα την Ισορροπία, το Kuzushi όπως λέγεται στα Ιαπωνικά.
Αυτό γίνεται με ένα Σοκ… και βρίσκεται ανάσκελα χωρίς να το καταλάβει.
Αυτό φυσικά μπορεί να λειτουργήσει τόσο μεμονωμένα, όσο και μαζικά.
Τόσο σωματικά, όσο, ΚΥΡΙΩΣ, ψυχολογικά…

Το ισχυρότερο χτύπημα δεν είναι η Γροθιά, ο πόνος σε αυτή την περίπτωση είναι μόνον σωματικός.
Το ισχυρότερο χτύπημα είναι το Χαστούκι, τσακίζει την Αυτοπεποίθηση και κλονίζει την Αυτοκυριαρχία.
Ένα χαστούκι δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο στο σωματικό επίπεδο.
Τα καλύτερα «χαστούκια» είναι τα… λεκτικά. Είτε στον προφορικό λόγο, είτε στον γραπτό.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ:
Αυτός που σου προκαλεί το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Συναίσθημα, αυτός και σε ελέγχει…

Στην καθημερινή μας ζωή (είτε την επαγγελματική, είτε την προσωπική) όλοι μας έχουμε κάποιους αντιπάλους, διαφορετικού επιπέδου και αξίας ο καθένας (σε άμεση συνάρτηση με το δικό μας επίπεδο και αξία πάντα) οι οποίοι κινούνται στο Παρασκήνιο, αθέατα από εμάς, εναντίον μας. Συνήθως είναι χειρότεροι από εμάς, μιας και οι καλύτεροι μας ασχολούνται με τους καλύτερους από αυτούς… τον πιο δυνατό του χτυπά κάποιος, έτσι ώστε να πάρει λίγη από την αίγλη του.
Το μυστικό για να μην χάνεις Ενέργεια είναι εσύ να μην ασχολείσαι με κανέναν άλλον, παρά ΜΟΝΟΝ με το πώς θα γίνεις εσύ καλύτερος, όχι από κάποιον άλλον, αλλά από αυτόν που είσαι τώρα.

Ένας τρόπος για να κάνεις τους “φίλους-φίδια” να φανερωθούν είναι να τους τσαντίσεις, σπάζοντάς τους έτσι την πνευματική ισορροπία. Κάποιος που ασχολείται μαζί σου είναι συνήθως κάποιος που σε θαυμάζει, αλλά είναι πολύ εγωιστής για να το παραδεχθεί. Οπότε, προσπαθώντας να κερδίσει την προσοχή σου, συνειδητά ή υποσυνείδητα, κάνει «θόρυβο» για να τον προσέξεις. Αν τον «μειώσεις» τρελαίνεται και χάνει την ψυχραιμία του, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό του εαυτό και τις πραγματικές του προθέσεις.

Ο σοφός δεν χλευάζει κανέναν για τις απόψεις του. Σέβεται την προσπάθεια του άλλου να βρει απαντήσεις, από διαφορετικό Δρόμο.
Ο χειραγωγός χλευάζει τη διαφορετική από τη δική του άποψη, γιατί δεν τον ενδιαφέρει η Γνώση. Σκοπός του είναι η δέσμευση της Θέλησης του άλλου κι η ανάδειξη του ιδίου σε «αυθεντία».
H εφαρμογή αυτής της Τεχνικής στην Πράξη, γίνεται στο dojo, ιδίως, στο Dojo της Ζωής, εκεί όπου θέλει Κόπο και Τρόπο.
Ξεκινήστε να την εφαρμόζετε όμως κάπου πιο ανώδυνα για αρχή.
Για παράδειγμα, στο… Facebook.

Η ψυχραιμία στις δύσκολες στιγμές είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε την Ισορροπία μας…
και μένοντας ψύχραιμοι διαπιστώνουμε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δύσκολες και εύκολες στιγμές, παρά μονάχα Στιγμές.
Το “κλειδί” για να μπορέσεις όχι μόνο να απολαύσεις την ΚΑΘΕ Στιγμή, αλλά και να κερδίσεις από Αυτήν, είναι η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ μεταξύ Λογικής και Συναισθήματος.
Και αυτό επιτυγχάνεται μόνον στην Σιωπή…

Τί μας διδάσκει η Τέχνη του Πολέμου;
Αυτός που σου προκαλεί το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Συναίσθημα, αυτός και σε ελέγχει…
Όταν πάψουν στα αυτιά μας να ακούγονται οι άναρθρες κραυγές του πλήθους, τότε θα μπορέσουμε να ακούσουμε την Μελωδία της Σιωπής.
Ο άνθρωπος που θέλει να νιώσει ήρεμος, πρέπει να αγκαλιάσει την Σιωπή που του προσφέρει η έρημος…

ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ:
Αναταράζοντας τα νερά, φέρνεις στην επιφάνεια αυτό που θέλεις να βγει εκεί. Όσο πιο καλός ο αντίπαλος, τόσο πιο πολύ θα αντέξει μέχρι να χάσει την ψυχραιμία του.
Όσο πιο δυνατός ο Παίκτης, τόσο μεγαλύτερη υπομονή θα έχει μέχρι να καταφέρει να συμβεί αυτό…

Ολόκληρο το άρθρο «Ισορροπία, το “κλειδί” της Δύναμης», μαζί με πολλά ακόμη, είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής ύλης του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Το Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι», και μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις».

©2004-2020 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.