Μοσχαρίσιο κρέας, ένας θησαυρός στο πιάτο μας

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

100gr. φιλέτο από μοσχάρι μας δίνει 20gr. καθαρής πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικότατο στοιχείο της Διατροφής μας, ιδιαίτερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, μιας και είναι υπεύθυνες για την δημιουργία καινούριου μυϊκού ιστού. Για τον ίδιο λόγο είναι απαραίτητες στους αθλητές, αλλά και σε όσους αναρρώνουν από κάποιο τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Πρωτεΐνες βρίσκουμε σε όλες τις τροφές, αλλά η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μιας και σε αυτήν βρίσκονται όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργεί στην εντέλεια.
Αυτά είναι: Βαλίνη, Θρεονίνη, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Τρυπτοφάνη, Φαινυλαλανίνη.

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσιο στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα στις Β1, Β6, Β12, ειδικά όσον αφορά στην Β12, είναι η σημαντικότερη ίσως πηγή της, και σε ιχνοστοιχεία. Είναι επίσης πλούσιο σε Σίδηρο, Ψευδάργυρο και Σελήνιο για αυτό και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην πρόληψη της Αναιμίας, ενώ συμβάλλει σημαντικά και στην ανάπτυξη των ερυθρών κυττάρων. Βοηθά επίσης στην διατήρηση των δοντιών και των οστών, ενώ είναι σημαντικότατο μέσο προστασίας από τον καρκίνο, ιδιαίτερα του προστάτη και του μαστού, μιας και περιέχει λινολεϊκό οξύ (CLA).

Το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει χαμηλά κορεσμένα και υψηλά ακόρεστα λιπαρά, πράγμα που βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

©2004-2020 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, παρουσιάζοντας δυστυχώς αυξητικές τάσεις, κυρίως εναντίον του πιο αδύναμου κομματιού της κοινωνίας μας… τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Ζούμε σε συνθήκες Πολέμου και σε έναν πόλεμο επιβιώνουν μονάχα οι τυχεροί και οι εκπαιδευμένοι. Μην αφήνεστε στην τύχη σας.
Εκπαιδευθείτε!
Από την εκπαιδευτική ύλη του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Οδηγός Επιβίωσης στο Σήμερα».
Την Θεωρία μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις»
στην Πράξη μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα σεμινάριά μας.

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.