Gestalt: Η Δύναμη του ΜΑΖΙ

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Για να ανθίσει μια Συνεργασία, είτε αυτή είναι επαγγελματική, είτε μια απλή Φιλία ή ένας μεγάλος Έρωτας, θα πρέπει να ξεριζωθούν τα ζιζάνια της Ζήλειας και του Ανταγωνισμού. Ο συνεργάτης ή ο σύντροφός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν Συναγωνιστής, όχι σαν Ανταγωνιστής.
Η επιτυχία σε μια διαπροσωπική σχέση, επαγγελματική, ερωτική, φιλική κ.ο.κ., βρίσκεται στο να μην απαιτείς από τον άλλον να εκπληρώνει τα «Θέλω» σου και μόνο, αλλά να μπορείς παράλληλα να καλύπτεις τα «Έχω ανάγκη» του…
Οι «part-time» δουλειές χαλάνε την Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μιας κοινωνίας…
οι «part-time» σχέσεις χαλάνε την Ευτυχία της.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ:
Δοκίμαζε τους φίλους σου όταν δεν χρειάζεσαι κάτι, για να ξέρεις σε ποιον μπορείς να βασιστείς όταν θα έχεις κάποιον ανάγκη.
Μερίδιο στην χαρά και την επιτυχία σου πρέπει να έχουν ΜΟΝΑΧΑ όσοι σου στάθηκαν στις λύπες και τις αποτυχίες σου…

«Το Όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μελών του», έγραψε ο Αριστοτέλης, η Αρχή επάνω στην οποία βασίστηκε η Σχολή της Ψυχολογίας Gestalt, όπως ορίστηκε από τον Graf Christian von Ehrenfels. Η Θεωρία Gestalt αποτελεί έναν κλάδο της Ψυχολογίας που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην σχολή της Gestalt (Μορφολογικής) Ψυχολογίας του Βερολίνου από τρείς φοιτητές, τους Max Wertheimer, Wolfgang Kοhler και Kurt Koffka.
Η λέξη «Gestalt» μεταφράζεται από τα Γερμανικά σαν «Μορφή», η σωστή της όμως μετάφραση σαν μετοχή του Αορίστου του ρήματος stellen (τοποθετώ) είναι φιλοσοφική και για τους «μυημένους» στην Επιστημονική Φαντασία του Fringe, θα μεταφραζόταν με μία λέξη σαν «Pattern» (Μοτίβο), ή το ακόμη πιο γνωστό «Matrix» (Μήτρα).

Η θεωρία αυτή συνοψίζεται με λιγότερα λόγια:
«Η Δύναμη που έχουμε ΜΑΖΙ είναι πολύ μεγαλύτερη του αθροίσματος των δυνάμεών μας ατομικά.»

Δώσε σε έναν άνθρωπο μια τράπουλα να δεις τον χαρακτήρα του.
Ο μοιρολάτρης θα ρίξει πασιέντζα…
ο Παίκτης θα ρωτήσει:
«τί παίζουμε;»
Η συνεργασία με έναν Άσο, μεταμορφώνει ακόμη και ένα μηδενικό, σε «δέκα το καλό»…
Η καλύτερη παρέα ενός ανθρώπου είναι ο Εαυτός του…
η χειρότερη, το Εγώ του.
Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ορθή λειτουργία μιας Ομάδας…
Το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής στις Ανθρώπινες Σχέσεις, ο οποίος έχει στόχο το μακροπρόθεσμο όφελος για τον ίδιο και τους ανθρώπους που επιλέγει για να συνεργαστεί, είναι να επενδύσει σε ανθρώπους «φούσκες» που επιζητούν την «αρπαχτή» του Προσωρινού.
Η επιτυχία στον Έρωτα βασίζεται στο «Αγαπάτε κατ-αλλήλους»…
η Επιτυχία στο Επιχειρείν βασίζεται στο «Αγαπάτε υπ-αλλήλους».
Δείξε μου τον σύντροφο και τους συνεργάτες σου, να δω πόσο ευτυχισμένος και επιτυχημένος είσαι…
Ένας άνθρωπος πρέπει να προσέχει πολύ με ποια πρόσωπα μοιράζεται δύο έπιπλα…
το τραπέζι και το κρεβάτι του.

ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ:
Ένας Παίκτης δεν σπαταλά ΠΟΤΕ πολύτιμο Χρόνο και Ενέργεια σε ανθρώπους που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για να σκοτώσουν τον χρόνο τους ή να επωφεληθούν από αυτόν, βλέποντάς τον σαν στήριγμα και όχι σαν συνεργάτη.
Ένας Παίκτης δεν είναι ΠΟΤΕ λύση ανάγκης…
αν θέλει να αποτελεί «σκοπό ζωής».

Ολόκληρο το άρθρο «Gestalt, η Δύναμη του ΜΑΖΙ», μαζί με πολλά ακόμη, είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής ύλης του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Το Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι», και μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις».

©2004-2020 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.