Ο Άγιος παίζει με την Φωτιά: “Με φωνάζουν και “Άγιο””

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Σε αυτό το βιβλίο, “The Saint plays with Fire”, ο Simon Templar του Leslie Charteris βρίσκεται στοχοποιημένος από διεθνείς Παίκτες της Βρετανικής Αριστοκρατίας, μέλη μυστικών ομάδων Δύναμης και Εξουσίας, ομάδων που κινούνται πέρα από Σύνορα, Κράτη και Έθνη για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη, ενώ μόνον ένας άνθρωπος, ο Άγιος, μπορεί να τους αποκαλύψει, φέρνοντάς τους στο Προσκήνιο, από το Παρασκήνιο της Ιστορίας όπου κινούνται.
Άλλωστε ποιος μπορεί να ξέρει τα μυστικά των Ναϊτών Ιπποτών (Knight Templars), των δημιουργών του Τραπεζικού Συστήματος, καλύτερα από έναν… Templar;

Για να ξεχωρίσεις από τους Πολλούς, θα πρέπει να μην λειτουργείς όπως οι πολλοί. Δεν μπορείς να βγεις «στον αφρό» με τους Ελάχιστους Εκλεκτούς, αν δεν αναταράξεις τα λιμνάζοντα νερά κάνοντας «κύματα».
Για να επιτύχεις σαν πρωταγωνιστής, θα πρέπει να είσαι σεναριογράφος, σκηνοθέτης αλλά και παραγωγός του Έργου της Ζωής σου.
Σε ό,τι και αν κάνεις στην ζωή σου, να αφήνεις το δικό σου αποτύπωμα…

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν είσαι Επαγγελματίας σε ό,τι κάνεις, το Όνομά σου είναι η Δύναμή σου.
H Δύναμη του brand name…

“Ο Άγιος παίζει με την Φωτιά” του Νίκου Παναγοδημητρόπουλου, σε μετάφραση και σχόλια του βιβλίου του Leslie Charteris “The Saint plays with fire” (1938).
Ένα ολόκληρο “εναλλακτικό” βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο, σε μορφή σχολίων και “ιδιαίτερης” μετάφρασης.
Ας δούμε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από αυτό…

Ο Simon έπαιξε ευγενικά με το τσιγάρο του.
«Η Λαίδη Valerie και εγώ το συζητούσαμε», είπε. «Πέρασε από το μυαλό της η ιδέα πως ο Kennet μπορεί να αυτοκτόνησε.»
«Να αυτοκτόνησε;» εξερράγη ο Στρατηγός Sangore απότομα και επιβλητικά. «Όχι, όχι, αγαπητέ μου, αυτό δεν θα επιτρεπόταν. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο σκάνδαλο, σκεφτείτε το πώς θα το έπαιρνε ο άτυχος πατέρας του. Όχι. Θάνατος από ατύχημα είναι η ετυμηγορία, ε;»
Μίλησε σαν το θέμα να είχε ήδη διευθετηθεί. Ο Fairweather τον υποστήριξε.
«Αυτή είναι η μόνη δυνατή ετυμηγορία», είπε. «Πρέπει να αποφύγουμε κάθε ανόητη φημολογία. Ξέρετε δα πως είναι αυτές οι κτηνώδεις εφημερίδες, θα έδιναν τα πάντα για να κάνουν θόρυβο μέσα από μια υπόθεση σαν αυτή. Ευτυχώς που ο ιατροδικαστής είναι λογικός άνθρωπος. Δεν θα ανεχτεί καμία ανοησία.»
«Δεν είναι θαυμάσιο;» είπε ο Άγιος.

Τον κοίταξαν όλοι ταυτόχρονα με μια νέα ένταση. Η χροιά της φωνής του ήταν κοφτερή σαν ξυράφι, αλλά έκοψε τα νήματα του εφησυχασμού τους με τρόπο τέτοιο, που τους άφησε ιδρωμένους να αιωρούνται επάνω από ένα αχαρτογράφητο κενό. Πριν από αυτό, αφοπλισμένοι από την εμφάνιση και την προφορά του, τον είχαν λάβει σαν δεδομένο, σαν ένα ελαφρά ασυνήθιστο μέλος ενός γνωστού είδους, του δικού τους είδους. Τώρα τον κοίταξαν καχύποπτα, σαν να κάρφωναν με το βλέμμα τους έναν παρείσακτο ξένο.
«Να υποθέσουμε πως θα διαφωνήσετε με αυτή την ετυμηγορία, κ. Templar;» ρώτησε ο Luker μειλίχια.
Ήταν ο μόνος που είχε μείνει απρόσβλητος από αυτή την ακούσια σκληράδα. Αλλά είχε την ευκαιρία να μετρήσει τον Άγιο στο παρελθόν όταν, για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, είχαν αναμετρηθεί τα βλέμματά τους σαν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον κήπο, κατά την διάρκεια της φωτιάς.
Το βλέμμα του Άγιου τον αναζήτησε με την λάμψη ενός διαβολικά γαλάζιου ζαφειριού.
«Simon Templar, είναι το πλήρες όνομα», είπε επιτηδευμένα. «Όσο αναζητούσες το ποιος είμαι, θα έπρεπε να είχες μιλήσει με έναν από τους αστυνομικούς. Θα μπορούσε να είχε φρεσκάρει την μνήμη σου. Όταν διαβάζεις για εμένα στις εφημερίδες, συνήθως με αποκαλούν ο Άγιος...» [1]

Θα μπορούσε να είχε ρίξει μια βόμβα κάτω από τα πόδια τους με ένα κοντό φυτίλι να τσιτσιρίζει. Υπήρχαν φορές που οι επιδράσεις της αποκάλυψης της ταυτότητάς του τού έδιναν μια απερίγραπτη ικανοποίηση, και αυτή ήταν μία από αυτές τις φορές.
Η Λαίδη Valerie Woodchester άφησε μια μικρή τσιρίδα, το στόμα της Λαίδης Sangore άνοιξε και έκλεισε έπειτα σαν φάκα. Στο ροδοκόκκινο πρόσωπο του Στρατηγού προστέθηκε και ένας τόνος φούξια στην ποικιλία των αποχρώσεών του ενώ του Fairweather του έπεσε το καπέλο και στάθηκε στο πάτωμα με ένα εκκωφαντικό «πλοφ». Μόνον ο Luker παρέμεινε ασυγκίνητος, με τα μαύρα, βαθουλωτά του μάτια καθηλωμένα επάνω στον Άγιο.
Και ο Άγιος συνέχισε να χαμογελά…

©2019 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος “Ο Άγιος παίζει με την Φωτιά”
σε μετάφραση και σχόλια του βιβλίου του Leslie Charteris “The Saint plays with fire” (1938)
Το βιβλίο από τις Αυτοεκδόσεις του συγγραφέα, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η “ιδιαίτερη” μετάφραση και τα σχόλια, από την ύλη των σεμιναρίων του και το ομώνυμο βιβλίο τουΤο Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι

Σχόλια από τον Νίκο Παναγοδημητρόπουλο

[1] Σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν είσαι Επαγγελματίας σε ό,τι κάνεις, το Όνομά σου είναι η Δύναμή σου.
H Δύναμη του brand name… Ν.Π.

©2004-2019 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.